Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 16 Februari 2016

Ke Bukit Merah Laketown Resort ler kiter

Assalamualaikum (^-^)

pestime bercuti ke belah barat sesambil nak balik kampung kelate..
at least tak kematu vontot.. kiranya halfway perjalanan kalo kelik kelate..
dapat gak rehat betulkan urat saraf..hehee

kitorang decide ke BMLR a.k.a bukit merah laketown resort kat taiping..
not bad tempatnya.. nak kata best tak berapa nak best.. nak kata tak best pon okey jer..
biasa ler tempat lama.. dari 5 bintang kita kasi 3 bintang..

stay situ 2ari semalam.. nak lelama tak boleh sebab nanti rugi dok kampung singkat..
ikutkan memang tak puas..
aku dah bahagi 2 ari dok belah aku, 2 ari belah en.laki.. hihihiii biar adil
khamis pagi dah kena naik KL.. jumaat en.laki dah keje..

sabtu pagi tu kemain lagi semangat.. nak elak jem punya pasal kol 5pagi kitorang dah gerak ke taiping..
sekali sangkut jugak dalam jem.. apedaaaa
haishhh ramainya umat kat jalan raya..

 
kol 12.30pm baru sampai ipoh.. huhuuuhu
baru ipoh.. taiping jauh lagi.. alhamdulillah aritu cuaca sangat baik..
redup jer..

cuma tak best kat highway ni 'mereka-mereka' yang dok guna laluan kecemasan..
seriusly aku stress tengok..
macamkan dier sorang jer nak cepat..kesian orang yang tunggang motor..
pikir la skit nyawa orang lain..
biler nampak polis pandai plak ngelak..

 
kol 3.40pm sampai gak kitorang kat BMLR..
nampak signboard terus hilang sumer penat, ngantuk..

 
check in sini.. plan cuti ni pon last minit jugak tunggu cuti en.laki approve dulu..
kebanyakkan hotel / tempat lain dah fully book..
nasib ada rezeki bebudak kat sini..
ikutkan aku nak gi tambun..

 
request mintak bilik bawah nasib dapat..
takde la teruk sangat nak angkut beg..

 
keadaan bilik yang tak berapa nak best..
langsung tak menarik.. berbauuu
kalo tengok bangunan dier dari luar lagi takot.. uzur bebenor..
kiter chill jer lah takat nak tido semalam takde hal..

cecepat paksa dorang sumer mandi, solat..siap sumer tengok jam dah 4.30pm..
no more rehat rehat..
nak kena pantas skit kalo nak meround kawasan bukit merah..
sekejapan jer masa berlalu..

 
keluasan yang boleh tahan jugak tapi masa takde..
kebanyakkan aktiviti sampai kol 5.00pm jer.. sob sob :(
pilih punya pilih, decide ke pulau orang utan.. 
sure bebudak hepi dapat naik bot.. hahahaa tu main point sebenarnya..

waterpark, ecopark tu dah tentu tentu tak sempat..
alah, korang pon dah biasa main air.. tengok binatang pon udah..


 
tengok, bebetul eksaited nak naik bot..
menonong jalan tak pandang orang belakang..


 
lupa la pulak berapa tiket nak ke pulau orang utan nih..
tak silap kitorang 5branak kena dalam 95hengget..

 
safety first okey..
yang bestnya last trip tu family kitorang jer yang ado..

 
dik niq tu feeling la.. best angin dok tempa muka dier..

aku seriau tengok dua budak berdiri camtu..
aku jenis tak boleh kalo berkait ngan keselamatan.. tak tenang okeh, risauuuu..
mulut pon sama bising gak tapi dorang pedulik ape..
kang tak tahan sangat aku tarik ler sorang sorang suh duduk..

 
dah nampak pulau.. jangan nanti hujan sudah..

 
dalam ni ada dalam 15 orang utan kot tak silap..
yang paling tua 45taon, BJ namanya..

 
gini ler ruper BJ.. ketua orang utan kat sini..
nak tengok BJ dekat dekat tak boleh.. mood dier tak berapa elok.. 
dapat peluk batu pon jadik dah..

 
berjalan ikot dalam pagar jer takleh pon nak masok dekat..
pagar yang keliling dorang tu ada letrik tapi volt rendah jer..
orang utan ni ganas jugak..

kat sini ada staff yang akan guide and cerita pasal orang utan satu persatu.. 
kira takde la kita jalan semata..
knowleadge pasal dorang pon kiter dapat..
beza orang utan ngan kiter manusia cuma 3% sahaja..

 
yang paling hensem kat sini namanya adam, umur 13 taon..
paling manja.. dari lahir lagi adam dijaga rapi sebab maknya sakit.. 

ni la dier adam masa kecik.. sama jer cam baby lain..
orang utan ni kalo lahir kite pisah dari mak dier memang lepas tu takleh kasi balik..
sebab maknya akan bunuh kalo bau manusia.. kira dier dah tak kenal ler anak dier tu..

 
tetiga ni sumer remaja lelaki.. umur tak brape nak ingat.. hehehe
dua depan tu sahabat baik, sorang hang tuah sorang lagi hiroshi..
yang belakang dok pegang kepala tu paling nakal, kaki buli.. namanya fad-fad..
tu pegang kepala pikir masalah negara la tu.. hahahahaa

 
incubator tuk baby orang utan yang ada masalah..
sini memang ada doktor ngan nurse yer..

 
tulang, gigi dorang sama jer cam kiter..
jenis darah pon sama.. A,B,O,AB.. 

 
abis dah kisah orang utan jom kiter balik..
bot pon dah bunyi.. kang lambat kena tinggal!!
time balik life jacket takde dah, dorang simpan :( 

 
nak main bubble plak.. 


 
anak anak suka mak pak lagi la suka..

 
bubye.. nak jalan jalan cari makan plak..
perot kemain lagi keroncong..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

7 ulasan:

Norhayati Mohd Isa berkata...

Seronok dorang explore pulau orang utan tu Zee..
Akak dah lama tak pergi sini..
Dah 4 tahun yg lalu kot :)

Kakzakie Purvit berkata...

Dari pancaran airmuka semua hero kakak tahu mereka happy sangat Zee
Peluang macam ini bukan boleh dpt selalu.

Daddy Ziyyad berkata...

Keluar pukul 5 pagi, sampai sana 4 pm? Huhuhu..
Dulu saya pernah terkena, konon nakgi bercuti ke utara la masa cuti CNY..sampai area R&R Sg Buloh aja dah start jem panjang, terus exit tol Sg. Buloh..ke Gombak..masuk Karak..terus jadi jalan jalan ke Terengganu...tak jem...hahahaha..

Kalau ke BMLR tu rasanya mmg kena start buat semua aktiviti dari awal pagi..banyak benda nak buat...hihihih...saya pun tak pernah sampai lagi

Puan Kutu berkata...

sy dh byk kali jugak ke bukit merah ni..tp sekadar waterpark jer la..macam zee kata bolehlah..nk kata best sgt tak jugak..

rugilah dh smp petang ye..tgok org utan pun oklah.dpt naik bot.dpt main bubbles..janji anak2 suka sudah..tp tu la dpt pulak bilik yg cmtu..sabaq je la.last minute cmtu la kan.hehe..

hainom OKje berkata...

Tak pernah sampai kat sana lagi....tak best ek? Tak payah pergi ar kalau cenggitu hihi...

aryan azra berkata...

seronok juga nih, akak tak pernah sampai lagi kat sini

LYAfrina berkata...

seronok anak2 zee.. byk knl tmpat..