Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Rabu, 17 Februari 2016

ke Restoran Terapung mencari ketam kulit lembut..

Assalamualaikum (^-^)

dua tiga hari jugak dok gugel ape yang menarik kat taiping..
list yang paling top tentu dah makanan.. banyak tempat nak try tapi tu ler setakat semalaman memang tak cukup..perot bukan besor nak sumbat sumer..

malam tu kitorang dinner kat kuala gula, restoran terapung JS Muara..
ramai yang up entri pasal restoran ni..
femes camni sure la sedap dok? moh ler kiter terai test camaner..

dari bukit merah ke kuala gula jauh jugak dalam 30km..
petang tu dah book sesiap thru wasap kater nak makan kol 8pm..
sekali kiotrang tersampai awal plak kol 7pm..
try tanya dulu boleh ke idok nak terus makan..
nasib kitorang baik sebab baru lepas ujan so orang tak ramai..

nak dijadikan cerita, akak yang amek order kitorang pon salah tulis order.. huhuu
takpe lah, yang penting makanan belom dimasak so tukar jer takde masalah..

 
scary jugak jalan nak menghala ke sana.. kiri kanan penuh ngan pokok sawit..
lampu jalan takdo yer.. gelap gulita waktu balik..
nasib jalan cantik takde lubang lubang..

 
muka orang kelaparan.. banyak lagi tempat kosong kat belakang nun.. 
kitorang agak makanan lambat ler sampai, sekali tak sampai 15minit dah siap..
wah pantas sangat nih..
katernya orang tak ramai so dapat cepat.. lagipon ramai yang walk in time tuh..

 
lantai basah sebab baru lepas hujan..
restoran ni kan terapung atas muara sungai, so biler bot lalu jer ngan kita kita bergoyang sekali.. 

 
paling femes kat sini ialah ketam kulit lembut jadik wajib ler kiter order..
2 ekor celop tepung.. 2 ekor masak masam manis.. 
sayangnya ada 4 jenis masakan jer.. selain kat atas tu ada masak pedas ngan goreng kunyit kot tak sila..
cam masak telur masin ngan butter memenag yilekkk takdo..
takpe lah, ni pon dah sedap..

katenya kat sini lah tempat asal ketam kulit lembut.. betul ke?

 
sotong celup tepung.. masa order thru wasap mintak 3 ekor sekali sampai sini takde dalam list..
akak tu suggest sekot jer.. banyak katenya..
hurmm rupa paras so so aje jadik rasa pon so so jer.. liat skit..
rasanya dier pakai sotong katak kot..
bebudak tak suker..

 
luper jugak udang masak aper.. biaser jer rasanya takde wow..
banyak camni baru 6hengget okey.. murah bebenor..
yang penting lauk fresh.. 

 
first order memang ini la.. rasa cam dah cukup banyak..
kelip kelip mata tengok pinggan ketam dah nak licin.. ehhh tak boleh jadi ni cam tak cukup makan jer.. 

en.laki kate order ikan plak.. memula nak ikan bakar tapi kena menunggu lama..
tukar ler mintak buat sweet sour cepat skit..
pilih ikan kerapu..

 
hambekkkk tak sampai 10minit siap..nampak kecik tapi serius besar giler..
kitorang mintak paling kecik sekilo katernya sekali sampai 1.2kilo.. 
aku pandang laki, laki pandang aku pastu gelak..

aku ingat dier tak mampu nak abiskan sebab aku memangtak mampu..
rupernya dier risau kot tak cukup duit.. hahahaahaaa
memang ngeri okey tengok ikan besar tu..
kat KL mau kena cekik sampai pengsan.. 

 
kiter makan dulu jangan pikir pasal harga.. kahkah 
laki cuit cuit skit nasik dik niq pastu ratah lauk ler apelagi..
dik niq kemain makan banyak, licin okey nasi sepinggan tu..
pastu melabur terus kat situ tanda bahawasanya kitorang dah sampai sini.. huhhuu

 
burppp alhamdulillah kenyang.. dapat tilam bantal best jugak..

overall bagi aku masakan dier biaser biaser jer.. 
sebabkan tempat ni jadi bualan ramai tu yang pengunjung tak putus putus..
yang jauh pon sanggup pegi semata mata nak makan..
plus terkenal ngan ketam kulit lembut plak tu.. lagipon sini perkampungan nelayan jadi lauk pauk memang fresh..

tang harga memang berbaloi baloi.. murah sangat dah bagi aku..
total makanan kitorang tuk 4ekor ketam + sepinggan sotong tepung + sepinggan udang + 4 pinggan nasi putih + 4 gelas teh o ais dan sekor ikan kerapu sweet sour 1.2kilo cumaaaaaa..
jeng jeng jenggggg



  
murah kan?

 
balik dengan hati yang gumbira.. yehaaaa




Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

7 ulasan:

Kakzakie Purvit berkata...

Betullah Zee.. murah benar tu
Macam ini memang boleh diulang berkunjung
Kakak tak pernah makan ketam kulit lembut tu tau.
Kat JB tak pernah jumpalah.

Farah Waheda Wahid berkata...

Kenapa tiba-tiba rasa macam lapar jer nih? Ha ha ha...

Falsya berkata...

huwaaaa...sodapnyeeee......

hainom OKje berkata...

Ingat kat Melaka....kat Melaka ada gak tempat makan yg terapung cenggini...

Kalau cepat dpt dan makanan pun bolehlah....mmg puas hati ek.

aryan azra berkata...

akak tak pernah makan ketam kulit lembut tu, macam sedap je

Mummydearie berkata...

Okeylah tu, murah juga harganya! Makan sampai kenyang lepas tu balik terus tidur. Takut jugalah eh kalau tengah-tengah makan tetiba tempat bergoyang dek bot lalu ^_^

LYAfrina berkata...

a ah..murah sgt tu..sbb ada seafood jgk...

klo lya, kepala ikan tu hbs la kena ratah..hehe